Αρκετοί από εσάς που χρησιμοποιείτε το internet, προφανώς μπαίνετε σε διάφορες ιστοσελίδες. Πόσοι από ‘σας  έχετε αναρωτηθεί για το πως έχει φτιαχτεί μια ιστοσελίδα?

Πως γίνεται να δουλεύει?

Τι είναι αυτό που τρέχει από πίσω?

Αυτές είναι μερικές από τις ερωτήσεις που ίσως έχετε κάνει στον εαυτό σας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε συνοπτικά  τι υπάρχει πίσω από μια ιστοσελίδα.

Προφανώς για να δημιουργηθεί  ένας ιστότοπος από πίσω “τρέχουν” κάποια πράγματα.  Κάποιος κώδικας γραμμένος σε μία ή περισσότερες γλώσσες προγραμματισμού όπως Php, Javascript, Python, Java και άλλες. Σήμερα  θα ασχοληθούμε με την HTML (Hyper Text Markup Language).

Ίσως βέβαια κάποιος μπορεί να πει για ποιο λόγο να μάθω HTML αφού υπάρχουν έτοιμα εργαλεία κατασκευής ιστοσελίδων?

Σίγουρα πλέον υπάρχουν πολλοί εύκολοι τρόποι να φτιάξουμε μια ιστοσελίδα όπως το WordPress, το Joomla, αλλά και το Drupal (που έχει βασιστεί το δικό μας site). Πολλές φορές όμως θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στον κώδικα και όταν δουλεύεις με ένα εργαλείο, καλό θα είναι να ξέρεις πως έχει φτιαχτεί αυτό το εργαλείο.

Μέσα από την Html δεν μπορούμε να κατασκευάσουμε προγράμματα, αλλά μόνο να δώσουμε στον περιηγητή (web browser) τις οδηγίες για το τι θα εμφανίζει στο χρήστη που θα επισκεφτεί μία ιστοσελίδα.  Η δομή των περιεχομένων, δηλαδή το πως θα εμφανίζονται τα στοιχεία μας βασίζονται στη γλώσσα CSS.

Για να πάρετε μια πρώτη εικόνα δεν έχετε παρά να πατήσετε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε μέρος αυτής της σελίδας και να επιλέξετε το “έλεγχος”. Θα δείτε διάφορα ακαταλαβίστικα που ίσως σας απογοητεύσουν ή μπερδέψουν.

Ας δούμε λίγο και ας κλείσουμε με αυτό, τη βασική δομή ενός κώδικα HTML.

Σε επόμενα άρθρα μας θα προχωρήσουμε λίγο πιο κάτω στην HTML και θα βάλουμε στο παιχνίδι και την CSS.

SHARE