Σαν σήμερα, την 1η Μαρτίου του 1893, ο Σέρβος εφευρέτης Nikola Tesla (1856-1943) απέδειξε πως είναι εφικτή μία ραδιομετάδοση, στηριζόμενος στο “Φαινόμενο Tesla” το οποίο είχε παρουσιάσει το 1891.

Το 1896 ο Τέσλα συνέχισε στο νέο του εργαστήριο τα πειράματα του πάνω στα ρεύματα υψηλής συχνότητας και στη ραδιοεπικοινωνία. Τότε συνέλαβε και την ιδέα του Παγκόσμιου Συστήματος (World System) μετάδοσης πληροφοριών και ενέργειας. Το 1897, σε έναν πρόχειρο πειραματικό σταθμό έξω από τη Νέα Υόρκη, ο Nikola Tesla κατόρθωσε να εκπέμψει ραδιοσήματα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Τότε ο Tesla κατοχύρωσε το βασικό σχέδιο ραδιοτεχνικής, το οποίο εκμεταλεύτηκε ο Guglielmo Marconi προκειμένου να κατασκευάσει το πρώτο ραδιόφωνο, μια εφεύρεση που δικαιωματικά ανήκει στον Τέσλα.

Ο παγκόσμιος τύπος έγραψε ότι στις 12 Δεκέμβρη του 1901, ο Ιταλός Guglielmo Marconi είχε κατορθώσει να στείλει το γράμμα “S” από τη μια πλευρά του Ατλαντικού στην άλλη.Συγκεκριμένα ο Marconi εξέπεμψε ραδιοκύματα από το νότιο άκρο της Αγγλίας, χρησιμοποιώντας ένα αερόστατο για να στείλει την κεραία όσο το δυνατόν ψηλότερα και τα σήματα αυτά ελήφθησαν στη Αμερική.Για τον Tesla αυτή η είδηση ήταν μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ο Marconi χρησιμοποίησε 17 ευρεσιτεχνίες του για την δημιουργία του ραδιοφώνου.

Η δικαίωση για τον Tesla ήρθε μετά θάνατον, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε να αποκαταστήσει τον Σέρβο εφευρέτη και αποφάνθηκε πως ο Τέσλα ήταν ο πραγματικός εφευρέτης του ραδιοφώνου, το 1943, λίγους μήνες μετά τον θάνατο του.

SHARE