Στις 4 Απριλίου του 1975, ιδρύεται στο Albuquerque του New Mexico, η διεθνούς φήμης εταιρεία Microsoft από τους νεαρούς τότε Bill Gates και Paul Allen.

Οι Allen και Gates (από αριστερά προς τα δεξιά) σε νεαρή ηλικία

Στα πρώτα βήματα της, η Microsoft ανέπτυξε λογισμικό για την γλώσσα προγραμματισμού BASIC και το πούλησε στην Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS), η οποία τότε κατασκεύαζε τους υπολογιστές Altair. Η Microsoft πάσχιζε να επιβιώσει μέχρι το 1976 που δημιουργήθηκε το CP/M από τον Gary A. Kildall. H IBM, η οποία ήταν πρωτοπόρος στην πληροφορική και την τεχνολογία, εκείνη την περίοδο κατασκεύαζε έναν προσωπικό υπολογιστή και χρειαζόταν ένα λειτουργικό σύστημα. Μετά την αλλαζονική στάση που έδειξε ο Kildall, η ΙΒΜ στράφηκε στην Microsoft. Οι Gates και Allen εργάστηκαν σκληρά και παρέδωσαν στην IBM ένα λειτουργικό σύστημα που ονομάστηκε PC-DOS. Μετά την μεγάλη επιτυχία του υπολογιστή της IBM, η Microsoft αποφάσησε να κρατήσει τα δικαιώματα του λειτουργικού συστήματος και στην συνέχεια εφοδίασε και άλλους υπολογιστές που κυκλοφόρησαν, με το MS-DOS (όπως τελικά το ονόμασε).

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής της IBM

Από τότε μέχρι και σήμερα η Microsoft αποτελεί κολοσσό της παγκόσμιας αγοράς και αναπτύσει, αδειοδοτεί και υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων λογισμικού. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι τα λειτουργικά συστήματα Microsoft Windows και τα εργαλεία γραφείου Microsoft Office. Τα λειτουργικά συστήματα Windows κατέχουν μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.

Το λειτουργικό MS-DOS

SHARE