Log In

Άλαν Τούρινγκ (1912-1954)

Σαν σήμερα πριν από ακριβώς 70 χρόνια, δηλαδή στις 19 Φεβρουαρίου του 1946, ο Άλαν Τούρινγκ εργαζόμενος στο εθνικό φυσικό εργαστήριο, παρουσίασε μια εργασία η οποία ήταν το πρώτο πλήρες σχέδιο ενός υπολογιστή. Αν και πέτυχε το σχεδιασμό της αυτόματης μηχανής υπολογισμού, υπήρξαν καθυστερήσεις στην έναρξη του προγράμματος και απογοητεύτηκε. Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός θα αναφερθώ, όσο το δυνατόν συντομότερα, σε έναν από τους μεγαλύτερους επιστήμονες της πιο πρόσφατης ιστορίας.
 
Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ λοιπόν, γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1912 στο Πάντιγκτον του Λονδίνου και πέθανε στις 7 Ιουνίου του 1954. Γονείς του ήταν ο Τζούλιους Μάθισον Τούρινγκ και η Έθελ Στόνι. Ο ίδιος ήταν μαθηματικός, καθηγητής της λογικής και κρυπτογράφος. Θεωρείται “πατέρας της επιστήμης των υπολογισμών ” για δύο λόγους : 
Πρώτον για τη συνεισφορά του στο γνωστικό επίπεδο της θεωρίας υπολογισμού και δεύτερον για τη συνεισφορά του στην τεχνητή νοημοσύνη.
 
Στο πρώτο γνωστικό πεδίο, της θεωρίας υπολογισμού, τη δεκαετία του 1930 ο Τούρινγκ διατύπωσε, με τη λεγόμενη μηχανή Τούρινγκ, έναν αυστηρό μαθηματικό ορισμό για την ως τότε άτυπη έννοια του αλγορίθμου. Μαζί με τον Αλόνσο Τσερτς διτύπωσε την ευρέως αποδεχτή εικασία του, ότι οποιοδήποτε μαθηματικό μοντέλο υπολογισμού είναι είτε ισοδύναμο είτε υποδεέστερο της Καθολικής Μηχανής Τούρινγκ. Η μηχανή αυτή περιγράφει τον ευρύτερο δυνατό υπολογιστή γενικού σκοπού που θεωρητικά είναι ικανός να υπολογίσει ό,τι είναι δυνατό να υπολογιστεί αλγοριθμικά.
 
Στο δεύτερο γνωστικό επίπεδο, της τεχνητής νοημοσύνης, ο Τούρινγκ πρότεινε το 1950, έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί πειραματικά μια μηχανή να θεωρηθεί “νοήμον”. Αυτό το πέτυχε μαζί με έναν προπτυχιακό συνάδελφό του, τον Champernowne. Οι δυο τους έφτιαξαν ένα πρόγραμμα σκακιού για έναν υπολογιστή, ο οποίος δεν είχε υπάρξει ακόμα. Το 1952 λοιπόν, χωρίς κάποιον υπολογιστή αρκετά ισχυρό για να “τρέξει” το πρόγραμμα, ήταν ο Άλαν Τούρινγκ αυτός που το μιμήθηκε, σκεπτόμενος για μισή ώρα ανά κίνηση. Ξεκίνησε έναν αγώνα σκακιού λοιπόν, τον οποίο έχασε, ενάντια σε έναν συνάδελφο του αλλά φημολογείται οτί το πρόγραμμα (που το μιμούταν ο Τούρινγκ) κέρδισε μια παρτίδα ενάντια στη σύζηγο του Champernowne.
 
Επίσης πολύ μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Τούρινγκ και στην κρυπτανάλυση, αφού κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου συμμετείχε στις προσπάθειες στο Μπλέτσλεϊ Παρκ να αποκρυπτογραφηθούν τα γερμανικά μηνύματα, των συσκευών Enigma και Lorenz SZ 40/42. Ο Τούρινγκ συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εξεταστούν όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί για να σπάσουν τους κωδικούς της μηχανής Enigma. Στο Μπλέτσλεϊ Παρκ ο Τούρινγκ εργάστηκε για έναν χρόνο, από το 1939 ως το 1940. 
Ο Άλαν Τούρινγκ είχε κι άλλες επιστημονικές ασχολίες όπως ήταν ο σχηματισμός σχεδίων και η μαθηματική βιολογία και το κεντρικό του ενδιαφέρον ήταν η ύπαρξη των αριθμών Φιμπονάτσι στις δομές των φυτών. Σε αυτόν τον τομέα εργάστηκε από το 1952 μέχρι το θάνατό του το 1954.
 
Στις 7 Ιουνίου του 1954 ο Άλαν Τόυρινγκ πέθανε από δηλητηρίαση από κυάνιο. Ο θανατός του θεωρήθηκε αυτοκτονία αφού προήλθε απο την κατάποση μήλου που περιείχε κυάνιο.
 
Φημολογείται ότι από την αιτία θανάτου του Τούρινγκ η Apple εμπνεύστηκε το πασίγνωστο logo της με το δαγκωμένο μήλο, αν και η ίδια η εταιρεία το αρνείται.
 
Το Βραβείο Τούρινγκ αποτελεί την ύψιστη επιστημονική διάκριση στο χώρο της πληροφορικής από το 1966 κι έπειτα.