Ο Tesla ήταν ένας δημιουργός, μια επιστημονική ιδιοφυΐα και καινοτόμος. Μεταξύ των πολυάριθμων εφευρέσεων του, ο Nikola Tesla ονειρευόταν τη δημιουργία μιας τεχνολογίας που θα επέτρεπε στην ανθρωπότητα να ζει με τη βοήθεια ελεύθερης ενέργειας. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει έναν τρόπο να παρέχει ισχύ σε ολόκληρο τον πλανήτη χωρίς καλώδια να κρέμονται γύρω από την υδρόγειο.

Το πρώτο σύστημα που ήταν ικανό να μεταδίδει ηλεκτρική ενέργεια ασύρματα, το πηνίο Tesla, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Nikola Tesla. Αυτού του πραγματικά ‘τρελού’ επιστήμονα που ήταν πρόθυμος να κάνει τη ζωή στη Γη καλύτερη.

Σήμερα, δε ζούμε στον κόσμο που θα ήθελε ο Tesla, είμαστε πολύ πίσω από αυτό το χρονοδιάγραμμα. Στο σημερινό κόσμο τα ασύρματα συστήματα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (wireless power transfer systems, WPT), τα οποία επιτρέπουν στην ηλεκτρική ενέργεια να διαβιβάζεται σε αποστάσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένα και είναι μόνο αρκετά καλά για να φορτίζουν βάσεις για τηλέφωνα και άλλες συσκευές. Αυτό σημαίνει οτι η τεχνολογία είναι ελλιπής ή υποανάπτυκτη.

Η λειτουργικότητα των WPT συστημάτων παρεμποδίζεται ακόμα πιο πολύ, μιας και η συσκευή που πρόκειται να φορτιστεί, πρέπει να τοποθετηθεί πάνω στη βάση φόρτισης. Μετακινώντας τη συσκευή μακριά από την περιοχή φόρτισης αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η συσκευή να μη φορτίζεται.

Σύμφωνα με τις εμπορικές ‘ασύρματες’ τεχνολογίες, το ασύρματο εύρος φόρτισης περιορίζεται σε μια μέγιστη απόσταση 5 μέτρων. Ο Tesla ωστόσο, πέτυχε περισσότερα από αυτό πάνω από 100 χρόνια πριν.

Το 1908, ο Tesla περιέγραψε τις συγκλονιστικές του φιλοδοξίες σε ένα άρθρο για το περιοδικό Wireless Telegraphy and Telephony.

Σήμερα οι επιστήμονες τονίζουν ότι ένα μέρος που εμποδίζει την ανάπτυξη των ασύρματων τεχνολογιών ενέργειας είναι ότι η σημερινή τεχνολογία είναι αναποτελεσματική. Το 2007 μια ομάδα επιστημόνων του MIT ήταν σε θέση να ενεργοποιήσει μια λάμπα των 60 Watt από απόσταση 2 μέτρων, προκειμένου να αποδειχθεί η σκοπιμότητα των WTP συστημάτων, αλλά κατάφεραν να το πράξουν σε μια απόδοση μεταφοράς μόνο 45%.

IFrame

Ωστόσο μια ομάδα ερευνητών από τη Ρωσία έχουν δημιουργήσει ένα WPT σύστημα που επιτρέπει μια πολύ καλύτερη μεταφορά.

Στη μελέτη που δημοσιεύεται στο Applied Physics Letters, αυτό το νεοσύστατο σύστημα μπορεί να διατηρήσει μια εντυπωσιακή 80% αποτελεσματικότητα μεταφοράς, ενώ η διατήρηση σε απόσταση 20cm με λίγο ή καθόλου απώλεια που συνδέεται με την περαιτέρω απόσταση. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το σύστημα είναι σε θέση να λειτουργεί όταν ο πομπός ισχύος και ο δέκτης του είναι σε κακή ευθυγράμμιση με απόδοση 70% . Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να έχουμε μια καλή λειτουργικότητα, ακόμα και όταν ο πομπός με το δέκτη δεν βρίσκονται στην ίδια ευθεία.

Αυτή η τεχνολογία μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο όνειρο του Nikola Tesla και μας δίνει παγκόσμια πρόσβαση σε δωρεάν ασύρματο ηλεκτρισμό. Είστε έτοιμοι για το μέλλον?

SHARE