Η μεγαλύτερη εξέλιξη στην τεχνολογία του hardware που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια είναι αδιαμφισβήτητα οι SSD(Solid State Drive) δίσκοι. Οι δίσκοι αυτοί που ήρθαν να αντικαταστήσουν τους HDD’s σταδιακά γίνονται όλο και πιο προσιτοί οικονομικά και αποκτώνται πλέον και απο το μέσο χρήστη. Οι μεγαλύτερες εταιρίες δίσκων πρόσφατα έφεραν στην αγορά, ssd’s των 10 TB.

Εδώ έρχεται, λοιπόν, η Samsung να ταράξει τα νερά με το νέο της ssd δίσκο των 16 TB, πιο συγκεκριμένα 15.36 TB. Ο νέος δίσκος της samsung με ονομασία “PM1633a” προορίζεται για Enterprise συστήματα, λόγω του οτι είναι δίσκος 2.5 ιντσών και με αυτόν τον τρόπο ένα enterprise σύστημα μπορεί να χωρέσει πολύ περισσότερους τέτοιους δίσκουν έναντι των δίσκων 3.5 ιντσών.

Το Interface του PM1633a είναι το 12 Gb/s SAS ενω οι ταχύτητες ανάγνωσης/εγγραφής μπορούν να φτάσουν τα 1200 MB/s. Ο δίσκος της samsung ενσωματώνει τη νέα τεχνολογία 3ης γενιας 256 gigabit V-NAND μνήμη ενω για να χωρέσουν τα περίπου 16 TB στο δίσκο χρειάστηκε να συνδυαστούν 512 V-NAND memory chips.

Όπως καταλαβαίνετε οι νέας γενιάς δίσκοι της samsung υπερέχουν τεχνολογικά των επίσης ταχύτατων δίσκων προηγούμενης γενιάς που ενσωμάτωναν 128 gigabit V-NAND memory. Τι άλλο θα δούμε στο μέλλον δεν το γνωρίζουμε, πάντως με τη ραγδαία αύξηση της χωρητικότητας των ssd δίσκων, οι μικρότεροι εξ’ αυτών θα γίνονται ολοένα και πιο προσιτοί οικονομικά ώστε να χωρέσουν ακόμα και σε budget συστήματα.

SHARE