Είχατε σκεφτεί ποτέ ότι μια πολύ μικρή συσκευή σε μέγεθος μικρότερη ενός χαπιού θα μπορούσε να μείνει στον οργανισμό μας για μια βδομάδα και με μόνη πηγή ενέργειας τα γαστρικά υγρά? Ερευνητές στη Βοστώνη των ΗΠΑ το έκαναν.

Οι ερευνητές του ΜΙΤ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Βοστώνης, με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο και βιοϊατρικό μηχανικό Giovanni Traverso, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής “Nature Biomedical Engineering”.

Η πρωτότυπη συσκευή είναι κυλινδρική με μήκος περίπου 40mm και 12mm διάμετρο,  ωστόσο οι ερευνητές αναμένουν ότι θα μπορέσουν να κάνουν την κάψουλα περίπου το ένα τρίτο του αρχικού μεγέθους.

Η χρησιμότητά της είναι ότι μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και άλλες βιολογικές παραμέτρους, και στη συνέχεια στέλνει ασύρματα τα στοιχεία αυτά σε ένα απομακρυσμένο υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο. Μελλοντικά, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη σταδιακή απελευθέρωση φαρμακευτικών ουσιών μέσα στο σώμα.

Η νέα συσκευή χρησιμοποιεί το οξύ του στομάχου ως ηλεκτρολύτη για να διεγείρει τη ροή ηλεκτρονίων ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Στο λεπτό έντερο, που έχει πολύ λιγότερο όξινο περιβάλλον από το στόμαχο, η παραγόμενη ενέργεια είναι το ένα εκατοστό περίπου σε σχέση με εκείνη που παράγεται από τον τελευταίο.

SHARE