Συγχωρήστε με για την παρένθεση στον τίτλο, αλλά μέχρι προ τελευταίων ημερών περιμέναμε τους zen επεξεργαστές απο την κόκκινη εταιρία ωστόσο η κωδική τους ονομασία είναι Ryzen και το σημαντικότερο είναι οτι πλέον γνωρίζουμε κάποια απο τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός εκ των νέων επεξεργαστών.

Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής που παρουσιάστηκε ο οποίος ίσως είναι η ναυαρχίδα των νέων ryzen της amd, διαθέτει 8 πυρήνες, 16 threads, συχνότητα πυρήνα “τουλάχιστον” στα 3.4 GHz, μνήμη cache L2 & L3 συνδυαστικά στα 20 MB και κατανάλωση περί τα 95 W TDP. Όπως καταλαβένετε το νέο chipset της amd θα υποστηρίζετε απο τη νέα AM4 πλατφόρμα η οποία ακόμα δεν έχει συγκεκριμένο κατασκευαστή να την υλοποιεί. Αυτό που έγινε γνωστό είναι οτι στη νέα πλατφόρμα θα έχουμε USB 3.1 generation 2 όπου υποστηρίζονται ταχύτητες μέχρι 10 Gbps, υποστήριξη για NVMe SSD δίσκουςDDR4μνήμες και SATA-Express.

Καλά όλα αυτά τα θεωρητικά θα μου πείτε, αλλά έχουμε άραγε κάτι χειροπιαστό για τον επεξεργαστή που προαναφέραμε; Η αλήθεια είναι πως ναι έχουμε, με κάποιες ελλείψεις. αλλά έχουμε. Στην παρουσίαση που έγινε είδαμε έναν υπερχρονισμένο ryzen κόντρα σε έναν αντίστοιχου χρονισμού i7-6900. Τα αποτελέσματα στο multi-threaded test που έγινε έδειξαν σχεδόν ίδια απόδοση απο τους δύο επεξεργαστές, με τον ryzen ωστόσο να δείχνει λιγότερη κατανάλωση σε watts κάτι που σημαίνει οτι η amd ίσως έχει αλλάξει σελίδα με τις νέες cpu της. Κάπου εδώ  ερχόμαστε σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό και νέο για την AMD το οποίο θα προσπαθήσω να εξηγήσω παρακάτω όσο καλύτερα μπορώ.

SenseMI. Μία νέα λειτουργία την οποία θα φοράνε οι ryzen επεξεργαστές της amd και η οποία χωρίζεται στα ακόλουθα πέντε στάδια.

1. Στάδιο 1ο(Pure Power): Χρησιμοποιώντας ενσωματωμένους σένσορες ελέγχεται η θερμοκρασία, η ταχύτητα, το voltage και με αυτόν τον τρόπο γίνεται διαχείριση της κατανάλωσης ρεύματος σε πραγματικό χρόνο.

 

2.Στάδιο 2ο(Precision Boost): Όπως φαίνεται οι νέες cpu θα μπορούν όλες να δουλέψουν σε ένα turbo mode όταν αυτό θα χρειάζεται και αυτό κυρίως θα συμβαίνει για να ενισχυθεί το single core performance.

 

3.Στάδιο 3ο(Extended Frequency Range XFR): Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν η cpu λειτουργεί για παράδειγμα στα 3.2 GHz με turbo mode στα 3.8 GHz, αν και αυτό δεν είναι αρκετό και η cpu βρίσκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες τότε η συχνότητα θα μπορεί να ανέβει σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα(χωρίς να ξέρουμε αν υπάρχει κάποιο όριο).

 

4.Στάδιο 4ο & 5ο(Neural Net Prediction and Smart Prefetch): Εδώ μπαίνουμε σε μονοπάτια διαχείρισης μνήμης cache τα οποία είναι δύσκολο να εξηγηθούν με απλό τρόπο ωστόσο οι παρακάτω εικόνες θα σας βοηθήσουν να πάρετε μια ιδέα. Ίσως κάπου εδώ βρίσκεται η πραγματική εξέλιξη των επεξεργαστών της amd μιας και οι αλγόριθμοι για τη διαχείριση μνήμης όπως και η αρχιτεκτονική μίας cpu είναι οι παράγοντες που κάνουν τη διαφορά και όχι η μεγαλύτερη συχνότητα ή οι περισσότεροι πυρήνες. Σίγουρα συμβάλλουν και αυτά αλλά όχι τόσο όσο νομίζει η πλειοψηφία του κόσμου που συνήθως δελεάζεται απο τον αριθμό των πυρήνων και τη συχνότητα που λειτουργούν.

 

SHARE