Η 5η γενιά κινητών επικοινωνιών η οποία θα αρχίσει να χρησιμοποιείται από τις αρχές του 2020 πρόκειται να είναι το υπόβαδρο σημαντικών βελτιώσεων των ασύρματων επικοινωνιών. Ένας βασικός στόχος της 5ης γενιάς επικοινωνιών αποτελεί και το Internet of Things (IoT). Σκοπός του IoT είναι η δυνατότητα σύνδεσης οποιαδήποτε σησκευής στο διαδίκτυο.

Το LiFi αποτελεί το πρότυπο επικοινωνιών εσωτερικών χώρων της 5ης γενιάς. Ουσιαστικά είναι η τεχνολογία που θα αντικαταστήσει το γνωστό σε όλους WiFi.

To LiFi αποτελεί ένα σύστημα βασισμένο στην επικοινωνία μέσω του ορατού φωτός (Visible Light Communication (VLC)). Με απλά λόγια οι πομποί θα είναι LEDs τα οποία θα αναβοσβήνουν τόσο γρήγορα που δεν θα γίνεται αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι και δέκτης θα είναι μια φωτοδίοδος η οποία θα συλλέγει το φως και μια συσκευή που θα μεταφράζει το αναβόσμημα του LED σε 0 και 1 σε μια “stream-able” δηλαδή γλώσσα, αντιληπτή από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ένα από τα θετικά της εν λόγω τεχνολογίας είναι το μεγάλο εύρος ζώνης στο οποίο εκπέμπει το ορατό φως (400-800THz). Αυτό το τεράστιο εύρος ζώνης που μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί για ασύρματες επικοινωνίες είναι και ο λόγος επίτευξης ασύλληπτων ταχυτήτων ρυθμού μετάδοσης δεδομένων. Αυτός ο ρυθμός μετάδοσης φτάνει ακόμα και τα 224Gbit/sec και για να μιλησούμε με αριθμούς αντιστοιχεί στη λήψη 18 ταινιών σε ένα μόνο δευτερόλεπτο! Η ταχύτητα αυτή βέβαια είναι επιτεύξιμη όταν ανάμεσα στον πομπό και το δέκτη (LED-φωτοδίοδοςδεν παρεμβάλλονται εμπόδια ή σκιάσεις. Επιπλέον οφέλη της LiFi τεχνολογίας είναι η απουσία ηλεκτρομαγνικής ακτινοβολίας η οποία είναι αρκετά επιβλαβής για την υγεία, όπως επίσης η μεγάλη ασφάλεια στη μεταφορά δεδομένων εφόσον το ορατό φως δεν περνά μέσα από τους τοίχους.

SHARE