Εν όψει της CES 2018 που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στο Las Vegas η Intel παρουσίασε το νέο της NUC με κωδική ονομασία “Hades Canyon NUC“. Τί εστί όμως NUC? Το nuc είναι ένας “μίνι” υπολογιστής ο οποίος έρχεται φυσικά σε μίνι μέγεθος και διακρίνεται για τη φορητότητα του. Σαν ένα συρρικνωμένο desktop δηλαδή. Θα μου πείτε όμως τώρα “ε ντάξει υπολογιστή τσέπης έχουμε ξαναδεί, δεν είναι και κάτι καινούριο”, και δίκιο θα έχετε. Ο λόγος όμως που γίνεται ιδιαίτερη μνεία για το νέο mini pc της Intelείναι ότι ο επεξεργαστής intel που φοράει ενσωματώνει γραφικά AMD(<Boom>). Όχι δεν είναι “τρολ” είδηση αυτό που μόλις διαβάσατε, και εξηγούμαι.

Το Nuc έρχεται με Intel Core i7 επεξεργαστή 8ης γενιάς ο οποίος ενσωματώνει γραφικά AMD RX VEGA. Προσθέστε σε αυτό και έως 32 GB DDR4 μνήμης RAM αλλά και 2x M.2 slots για ταχύτατους ssd δίσκους και καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για ένα μικρό(στην κυριολεξία) τερατάκι. Προφανώς μιλάμε για VR Ready μηχάνημα με τρομερά πλούσιο I/O στο οποίο θα βρείτε SD reader, 7 USB 3.0 θύρες, HDMIs, mini display θύρες, thunderbolt θύρες(ω ναι!), 2 lan και headphone jack(δεν είναι και δεδομένο πλέον).

Όλα τα καλά όμως έρχονται και σε ανάλογο ίσως και δυσανάλογο κόστος. 799$ για το μοντέλο των 65 watt και 999$ για το μοντέλο των 100 watt του οποίου η κύρια διαφορά είναι οτι μπορείτε να κάνετε overclock στον επεξεργαστή. Προφανώς αν η συσκευή αυτή φτάσει στα εγχώρια καταστήματα οι τιμές θα είναι υψηλότερες όμως το χειρότερο είναι ότι σ αυτή την τιμή δεν περιλαμβάνονται RAM, εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος(M.2 ssds) αλλά και λειτουργικό σύστημα που σημαίνει ότι το μηχάνημα ολοκληρωμένο θα κοστίζει πολύ έως πάρα πολύ περισσότερο.

Απευθύνεται σε όλους? Προφανώς και όχι. Αν όμως είσαι κάποιος ο οποίος θέλει ένα portable μηχάνημα ισχυρό να εκτελέσει κάθε βαριά εργασία που θα του ανατεθεί γρήγορα τότε το νέο NUC της Intel ίσως είναι αυτό που περιμένεις.