Μια εφαρμογή, αρκετά καινοτόμα, με την ονομασία «My Shake» διατίθεται εδώ και λίγες ημέρες στο Google Play και υπόσχεται να δώσει στο smartphone του καθενός την ιδιότητα του σεισμογράφου.

Η υλοποίηση της εφαρμογής έγινε από Αμερικάνους σεισμολόγους.

Στην σελίδα της εφαρμογής σημειώνεται:
Η  My Shake είναι μια δωρεάν εφαρμογή για Android τηλέφωνα που έχει τη ικανότητα να αναγνωρίζει σεισμική δόνηση με τη χρήση αισθητήρων σε κάθε smartphone. Η εφαρμογή τρέχει «σιωπηλά» στο παρασκήνιο του τηλεφώνου καταναλώνοντας πολύ λίγη ενέργεια – όπως ακριβώς κάνουν και οι εφαρμογές γυμναστηρίου. Όταν η ανακίνηση ταυτίζεται με το προφίλ δόνησης ενός σεισμού, η εφαρμογή στέλνει ανώνυμες πληροφορίες στο κεντρικό σύστημα, επιβεβαιώνοντας τη θέση και το μέγεθος του σεισμού.

Η πλειοψηφία των smartphones σήμερα περιέχει στο υλικό της τρία επιταχυνσιόμετρα(accelerometers) για να ανιχνεύεται ο προσανατολισμός τους που χρειάζεται για την εμφάνιση ή τα παιχνίδια. Παρά τη συνεχή βελτίωση της ευαισθησίας των επιταχυνσιομέτρων για χάρη των gamers, οι αισθητήρες αυτοί είναι λιγότερο ευαίσθητοι από σεισμόμετρα εδάφους. Αλλά είναι αρκετά ευαίσθητοι για καταγραφή σεισμών άνω των 5 βαθμών οι οποίοι λαμβάνουν χώρα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη συσκευή.

Σε προσομοιώσεις που έγιναν, ο αλγόριθμος πάνω στον οποίο αναπτύχθηκε η εφαρμογή είχε 93% επιτυχία στην ανίχνευση σεισμών. Μόνο όταν η εφαρμογή προσδιορίζει ότι η δόνηση είναι από σεισμό θα ενεργοποιήσει εν συντομία το GPS για να αποκτήσει τη θέση του τηλεφώνου και θα αποστέλλει ένα μικρό πακέτο πληροφοριών μέσα από μια σύνδεση δεδομένων ή Wi-Fi.

Στόχος, όπως αναφέρουν οι δημιουργοί είναι η οικοδόμηση ενός παγκόσμιου σεισμικού δικτύου και η χρήση των δεδομένων που θα προκύψουν για να μειωθούν οι επιπτώσεις των σεισμών στην κοινωνία.

Η εφαρμογή παρέχει επίσης πληροφορίες στους χρήστες σχετικά με πρόσφατους σεισμούς σε όλο τον κόσμο και σημαντικούς ιστορικά σεισμούς παγκοσμίως.

Ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο να υπάρξει και έκδοση της εν λόγω εφαρμογής και για Iphone.

IFrame

http://myshake.berkeley.edu/

SHARE