Λίγο πολύ όλοι πλέον γνωρίζουμε οτι έχουν έρθει τα πάνω κάτω με τις δύο πλατφόρμες AM4 και TR4 της AMD τα τελευταία χρόνια ισοπεδώνοντας οτιδήποτε έχει παρουσιάσει η Intel απο mainstream processors μέχρι HEDT(High End Desktops). Τελευταίο χτύπημα της εταιρείας ήταν ο amd 3950x επεξεργαστής των 16 πυρήνων/32 threads βασισμένος στη δεύτερη γενιά Zen.

   Η AMD, λοιπόν, συνεχίζει στους ίδιους ρυθμούς ασταμάτητη παρουσιάζοντας το νέο Ryzen Threadripper 3990X ο οποίος αφορά τη threadripper πλατφόρμα και όπως καταλαβαίνετε δεν απευθύνεται στο μέσο χρήστη. Προσφέρει ισχύ την οποία συνήθως βλέπουμε σε data centers τα οποία και κοστίζουν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ο συγκεκριμένος όμως επεξεργαστής των 64 πυρήνων/128 threads με έως 4.3 GHz ταχύτητα πυρήνα αναμένεται να κοστίζει κοντά στα 4.000 δολάρια τιμή άκρως δελεαστική αν σκεφούμε ότι για αντίστοιχες λύσεις intel και xeon(που είναι και διαφορετική πλατφόρμα) θα χρειαζόμασταν τουλάχιστον 20.000 δολάρια. Διαθεσιμότητα στις 7 Φεβρουαρίου και προφανώς αναμένουμε τα πρώτα benchmarks.

   Συνεχίζοντας έχουμε ανακοίνωση σχετικά με τους mobile Ryzen για τα laptops. Η CEO που έφερε και την ανανέωση στην εταιρεία, Lisa Su ανακοίνωσε με ιδιαίτερη σιγουριά οτι απο τη γενιά Ryzen 4000 για λάπτοπ θα έχουμε και τον καλύτερο επεξεργαστή λάπτοπ που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα(σημειωτέον μιλάμε για 8 cores/16 threads, base clock στα 1.8 GHz και boost στα 4.2 GHz με κατανάλωση μόλις 15 W).

   Μέσα σε όλα αυτά ευτυχώς υπήρξε και αναφορά στις κάρτες γραφικών όπου εκεί η AMD δείχνει να έχει μείνει πίσω(στο high end κομμάτι μόνο) και ίσως να είναι μπερδεμένη σχετικά με τα προϊόντα της. Αναφέρθηκε, λοιπόν, στην RX 5600 XT την κάρτα που διαφημίζει ως την απόλυτη λύση για 1080p gaming. Στα χαρακτηριστικά έχουμε 36 compute units τα οποία θα μπορούν να τρέξουν έως και στα 1.560 MHz ενώ η διαθέσιμη μνήμη θα είναι 6 GB GDDR6. Η σύγκριση έγινε με την GTX 1660 Ti της Nvidia την οποία και κέρδισε με διαφορά στα τεστ διατηρώντας όμως την ίδια τιμή στα 280 δολάρια. Παράλληλα ανακοινώθηκε και mobile version αυτής της κάρτας για τα λάπτοπ και για να συνοδεύσει τους επεξεργαστές ryzen 4000 series mobile.

Καλός ο ανταγωνισμός, περιμένουμε και την απάντηση της intel τώρα η οποία δε νομίζω να αργήσει να έρθει. Το σίγουρο είναι ότι σαν καταναλωτές μόνο κερδισμένοι είμαστε απο αυτόν τον ανταγωνισμό.