Σα να έρχεται δειλά-δειλά μία νέα εποχή για τις CPU’s στα desktop pc’s. Πλέον, οι νέας γενιάς επεξεργαστές έρχονται με ενσωματωμένα γραφικά με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται κάποιος ξεχωριστή κάρτα γραφικών για το desktop που έχει σκοπό να στήσει. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με τη λειτουργία για την οποία προορίζεται κάθε desktop.

Η AMD παρότι έχει μείνει λίγο πίσω στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής των επεξεργαστών σε σχέση με την Intel τελευταία έχει λανσάρει μια σειρά APU’s επεξεργαστών και πολλοί αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο. Η τελευταία APU που παρουσιάστηκε πριν απο λίγες μέρες είναι η A10-7890K. Η συγκεκριμένη CPU διαθέτει 4 πυρήνες cpu με συχνότητα που φτάνει τα 4.3 GHz και 8 πυρήνες gpu που ενσωματώνουν γραφικά τελευταίας γενιάς με υποστήριξη UHD. H κατανάλωση είναι αρκετά μικρή, κάτι που σημαίνει οτι αν δεν έχετε σκοπό να συνδυάσετε την APU με μία κάρτα γραφικών, δε θα χρειαστείτε κάτι παραπάνω απο ένα ποιοτικό τροφοδοτικό των 400-450 Watt. Οπως καταλαβαίνετε ήδη μιλάμε για μεγάλη εξοικονόμιση χρημάτων.

Επιπλέον όσον αφορά το κομμάτι των γραφικών του επεξεργαστή, δεν είναι καθόλου τυπικά όπως είχαμε συνηθίσει σε άλλες CPU’s, αντιθέτως έχουμε πλήρη υποστήριξη Direct Χ12 ενώ η απόδοση των γραφικών είναι δύο φορές καλύτερη από τους αντίστοιχους i5 της intel. Ακόμα η APU ενσωματώνει Freesync technology οπότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τη συνδυάσετε με ένα monitor που υποστηρίζει Freesync και να απολάυσετε απόλυτα smooth gaming χωρίς framedrops. Τέλος ο A10-7890K έρχεται με μία νέα ψύχτρα συγκεκριμένα τη νέα wraith cooller της amd, η οποία είναι καλύτερης απόδοσης από την προηγούμενη και σχεδόν αθόρυβη. Άρα μιλάμε και πάλι για εξοικονόμιση χρημάτων αφού μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να αλλάζουμε τις εργοστασιακές ψύχτρες με άλλες καλύτερης απόδοσης για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε την παρουσίαση της νέας APU και το πόσο καλά μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και σε gaming, σε παιχνίδια όπως το νέο Counter Strike:Global Offensive ή το League of Legends και στα 60 frames κατ’ ελάχιστο χωρίς να δημιουργείται lagging.