Τί είναι το FreeSync; Πολύ περιλιπτικά και για να σας βάλω στο νόημα του άρθρου, είναι η τεχνολογία η οποία μας επιτρέπει μια καλύτερη αλλά και πιο ομαλή οπτική εμπειρία στα games μας. Πώς γίνεται αυτό; Ας δούμε παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει με το FreeSync.

Αρχικά να αναφέρουμε οτι η τεχνολογία αυτή είναι της AMD(κάτι αντίστοιχο του GSync της Nvidia). Επίσης αφορά συγκεκριμένες APU(επεξεργαστές με ενσωματωμένα γραφικά) και GPU(κάρτες γραφικών)της AMD όπως επίσης και συγκεκριμένες οθόνες που υποστηρίζουν την τεχνολογία αυτή. Αυτό που κάνει, λοιπόν, το freesync είναι να διορθώνει τα προβλήματα επικοινωνίας που υπάρχουν πολλές φορές μεταξύ επεξεργαστή και οθόνης, εξαφανίζοντας απότομα framedrops και “σπασίματα” της εικόνας δημιουργώντας έτσι ένα πιο ομαλό gameplay.

Μία νέα λειτουργία του λογισμικού Radeon(των amd γραφικών) είναι το LFC(Low Framerate Compensate). Το LFC καλυτερεύει το χρόνο ανανέωσης της οθόνης σας, με αποτέλεσμα ακόμα και αν παίζετε σε χαμηλό Framerate(30 fps), να έχετε ομαλό gameplay. Πολλές οθόνες χρησιμοποιούν αυτόματα αυτή τη λειτουργία εντοπίζοντας τη στο software που έχετε εγκατεστημένο.

*Το παραπάνω διάγραμμα αφορά το monitor ASUS MG279Q με λειτουργία FreeSync

   Τέλος να σημειώσουμε οτι το FreeSync επιτυγχάνεται μέσω σύνδεσης στη DisplayPort θύρα της οθόνης σας και φυσικά στόχος στο άμεσο μέλλον είναι να μπορεί να επιτευχθεί και μέσω HDMI σύνδεσης.

Για όσους θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία χρειάζονται 2 πράγματα. Μία APU ή μία GPU της AMD που χρησιμοποιεί FreeSync και μία οθόνη που επίσης υποστηρίζει αυτή τη λειτουργία.

Ένα παράδειγμα της λειτουργίας αυτής

 

 

SHARE