Αν κοιτάξει κανείς τα χαρακτηριστικά ενός laptop, ενός “σταθερoύ” υπολογιστή, ενός smartphone ή ενός tablet, θα δεί την μνήμη RAM, (με διαφορετικές χωρητικότητες ανάλογα την συσκευή π.χ. 2GB, 4GB, 8GB κ.τ.λ) η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι αυτών των συσκευών και η χωρητικότητα της αυξάνεται συνεχώς (με την πρόοδο της τεχνολογίας). Τι είναι όμως η μνήμη RAM και γιατί την χρειαζόμαστε τόσο πολύ σε αυτές τις συσκευές;

Τα αρχικά της μνήμης RAM προέρχονται από το Random Access Memory (Μνήμη τυχαίας προσπέλασης), και σε αυτήν αποθηκεύονται δεδομένα και προγράμματα που πρόκειται να εκτελεστούν ή να υποστούν επεξεργασία. Λέγεται μνήμη τυχαίας  προσπέλασης επειδή επιτρέπει την πρόσβαση στα δεδομένα της, ανεξάρτητα της θέσης στην οποία βρίσκονται (τυχαία θέση). Τα δεδομένα μένουν αποθηκευμένα στην RAM για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται από κάποιο λογισμικό ή από τον χρήστη. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα είτε αντικαθίστανται από άλλα δεδομένα, είτε διαγράφονται. Η μνήμη RAM «αδειάζει» μόλις απενεργοποιήσουμε τον υπολογιστή μας (ή όποια συσκευή διαθέτει RAM). Επομένως αν παραδείγματος χάριν υπάρχουν δεδομένα μέσα στην RAM και ο υπολογιστής απενεργοποιηθεί ή για κάποιο λόγο διακοπεί η τροφοδοσία του (από μπαταρία ή καλώδιο), τότε τα δεδομένα που υπάρχουν στην RAM εκείνη την στιγμή χάνονται.

Η χωρητικότητα της μνήμης RAM είναι πολύ σημαντική διότι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο πολλα προγράμματα  θα μπορούν να εκτελεσθούν ταυτόχρονα και έτσι η συσκευή μας θα είναι πιο γρήγορη. Οι υπολογιστές  ξεκίνησαν με πολύ μικρές μνήμες RAM 12 Bytes – 3 Kbytes. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για 16 και 32 GB.

Τύποι μνήμης RAM:

Οι κυριότεροι τύποι μνήμης RAM που υπάρχουν είναι οι:

  • SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory): Έχει ταχύτητα εγγραφής / ανάγνωσης 64-bit δεδομένων ανά κύκλο ρολογιού και είναι συγχρονισμένη σε ταχύτητες 66, 100 και 133 MHz (ΜHz = 1.000.000 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο).
  • DDR SDRAM (Double Data Synchronous Dynamic Random Access Memory): Είναι επέκταση της SDRAM και υποστηρίζει μεγαλύτερες συχνότητες 200, 233, 333 και 400 MHz και γράφει / διαβάζει 128-bit (διπλάσια σε σχέση με την SDRAM) δεδομένων ανά κύκλο ρολογιού.
  • DDR2 SDRAM: Υποστηρίζει συχνότητες 400, 533, 667, 800 και 1066 MHz και γράφει / διαβάζει 256-bit (διπλάσια σε σχέση με την DDR SDRAM) δεδομένων ανά κύκλο ρολογιού.
  • DDR3 SDRAM: Είναι ίσως ο τύπος RAM που συναντάμε πιο συχνά στις μέρες μας. Υποστηρίζει συχνότητες 800 – 2133 MHz και γράφει / διαβάζει 516-bit (διπλάσια σε σχέση με την DDR2 SDRAM) δεδομένων ανά κύκλο ρολογιού. Έχει χαμηλή τάση λειτουργίας στα 1,5 Volt (χαμηλή κατανάλωση σε ενέργεια) και για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιείται συχνά σε laptop.
  • DDR4 SDRAM: Κυκλοφόρησε στην αγορά το 2014. Λειτουργει σε συχνότητες 1600 – 2400 MHz και γράφει/διαβάζει γρηγορότερα από την DDR3 SDRAM. Έχει χαμηλότερη τάση λειτουργίας σε σχέση με την DDR3, στα 1,2 Volt.
SHARE