Σε παλιότερο άρθρο είχαμε συγκρίνει τους SSD με τους κλασικούς HDD. Στο σημερινό άρθρο θα αναφέρουμε και δε θα αναλύσουμε πολύ τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε για τη σωστή λειτουργία ενός SSD και κατ’ επέκταση του συστήματός μας.

  • Μακριά από την ανασυγκρότηση δίσκου (defragmentation). H ανασυγκρότηση στους δίσκους SSD είναι εντελώς άχρηστη, καθώς σπαταλάει εγγραφές, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
  • Δεν χρειάζεται ο καθαρισμός σε βάθος. Όπως πολλοί από σας έχετε κάνει χρησιμοποιώντας το Ccleaner για παράδειγμα, σε έναν απλό HDD. Οι σύγχρονοι SSD υποστηρίζουν τη διαδικασία TRIM, με την οποία, όταν διαγράψουμε ένα αρχείο, διαγράφεται εντελώς από το δίσκο, χωρίς να αφήνει ίχνη στη φυσική μνήμη.

*Το TRIM, εκτός από το δίσκο πρέπει να υποστηρίζεται και από το λειτουργικό μας: Windows 7 και άνω, Mac OS X 10.6.8 και άνω, και οποιαδήποτε διανομή Linux με kernel 2.6.28 και άνω.

  • Μη φορτώνετε τον SSD. Είναι χώρος εγκατάστασης του λειτουργικού μας, προγραμμάτων και παιχνιδιών. Έτσι προφανώς δε θα πρέπει να περιέχει μεγάλα αρχεία που δε χρησιμοποιούνται συχνά, όπως ταινίες, τραγούδια κλπ. Και επίσης καλό είναι να κρατάμε τουλάχιστον το 25% της χωρητικότητάς του άδειο, για να υπάρχει βελτιστοποίηση των λειτουργιών του δίσκου.
SHARE