Η μπαταρία αν και πολλές φορές δεν λαμβάνεται πολύ υπόψιν είναι αυτό που λέμε η “κρυφή δύναμη” σε ένα laptop. Είναι το στοιχείο που θα δώσει αυτήν την παραπάνω ζωτικότητα – υγεία στο σύστημά μας.

Ας δούμε για ποίους λόγους λοιπόν η μπαταρία μας μπορεί να μην φορτίζει.

Ίσως να ακούγεται αρκετά χαζό, αλλά μερικοί από μας λόγω κούρασης πολλές φορές να ξεχνάνε να συνδέσουν το καλώδιο στην πρίζα ή να μην έχουν στο ΟΝ το πολύμπριζο.

Κάτι βέβαια που δεν φαίνεται είναι να υπάρχει ζημία στο εσωτερικό του καλωδίου ή και στην εξωτερική επένδυσή του. Τα σημεία που το καλώδιο τσακίζει είναι τα πλέον ευαίσθητα.

Ένας πολύ σημαντικός λόγος είναι η αυξημένη θερμοκρασία που μπορεί να αναπτύξει το laptop. Γι’ αυτό ενδέχεται να διακοπεί η φόρτιση για να μειωθεί ο κίνδυνος του να καεί το σύστημα. Ή ακόμα λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας, ο αισθητήρας της μπαταρίας να μη δουλεύει καλά, δίνοντας λανθασμένα δεδομένα.

Οι μπαταρίες στα laptop είναι περίπλοκες ηλεκτρονικές διατάξεις που διαθέτουν το δικό τους λογισμικό (firmware) που τους δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το λειτουργικό σύστημα του Η/Υ παρέχοντας στοιχεία για την πορεία της φόρτισης. Αν λοιπόν τα Windows βγάζουν μια ένδειξη που λέει πως το laptop είναι συνδεδεμένο στην ηλεκτρική παροχή αλλά δεν φορτίζει η μπαταρία, δεν αποκλείεται να φέρει την ευθύνη ο Driver της μπαταρίας ο οποίος είναι ενσωματωμένος στα Windows.

Αν δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop με το παραπάνω μήνυμα, ακολουθούμε τις εξής ενέργειες:

  • Κλείνουμε τον υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς τη μπαταρία, και τον ανοίγουμε με την παροχή του ρεύματος.
  • Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη διαχείριση συσκευών.
  • Πατάμε το κουμπί των Windows + R και στην εκτέλεση γράφουμε την εντολή hdwwiz.cpl.
  • Στην ενότητα “μπαταρίες” επιλέγουμε τον driver με όνομα “Μπαταρία μεθόδου ελέγχου συμβατού με ACPI της Microsoft” και κάνουμε κλικ στο εικονίδιο για την κατάργηση του driver.
  • Αν για κάποιο λόγο υπάρχουν πολλαπλοί τέτοιοι drivers για μπαταρία, τους απεγκαθιστούμε όλους.
  • Κάνουμε τερματισμό του υπολογιστή, συνδέουμε ξανά τη μπαταρία, και αν το πρόβλημα ήταν με τον driver, στην επόμενη εκκίνηση θα φορτίζει κανονικά.

Η μέθοδος αυτή είναι πιθανό να βοηθήσει και σε περιπτώσεις που η μπαταρία λειτουργεί κανονικά, αλλά τα Windows αναφέρουν πως δεν υπάρχει μπαταρία.

Αν δοκιμάσαμε όλα τα παραπάνω και ακόμα δεν φορτίζει η μπαταρία του laptop, είναι πιθανό να έχει πρόβλημα είτε η ίδια η μπαταρία, είτε το laptop, σε επίπεδο υποδοχής ή ακόμη και μητρικής.

SHARE