Στο 1ο μέρος αρχίσαμε να μιλάμε για τον καθαρισμό laptop. Αναφέραμε τα βασικά και φτάσαμε μέχρι και το σημείο όπου καθαρίζουμε το ανεμιστηράκι. Σ’ αυτό το 2ο μέρος θα πούμε για το πως αλλάζουμε την πάστα στον επεξεργαστή.

Γενικά ο επεξεργαστής είναι ένα δύσκολο και ευαίσθητο σημείο πάνω στην motherboard. Η θερμοαγώγιμη πάστα που ενώνει τον επεξεργαστή με μια μεταλλική ψήκτρα αποτελεί το σύνολο το οποίο είναι υπεύθυνο για να διατηρεί τον επεξεργαστή μας μακρυά από υψηλές θερμοκρασίες. Το κύριο πρόβλημα με τον επεξεργαστή είναι ότι με τον καιρό η θερμοαγώγιμη πάστα αρχίζει να ξεραίνεται και σαν αποτέλεσμα έχει να αναπτύσσει ο επεξεργαστής μεγάλες θερμοκρασίες.

Σε θερμοκρασίες πάνω απο 70ο  C – 80ο C (με το μηχάνημά μας σε κατάσταση ηρεμίας) πρέπει να αρχίσετε να μπαίνετε στη σκέψη ότι ήρθε η ώρα για καθάρισμα και ίσως και για αλλαγή πάστας. Καλές θερμοκρασίες θεωρούνται από 40ο C – 60ο  C. Συνήθως πρέπει να γίνεται αλλαγή κάπου στα 2 χρόνια. Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα της χρήσης αλλά και η ποιότητα της πάστας. Προσωπικά προτείνω την Coolermaster IC Essential E1, αλλά είναι στο χέρι του καθενός ποια θα προτιμήσει.

Πράγματα που χρειαζόμαστε για την αλλαγή της πάστας:

  • Θερμοαγώγιμη πάστα
  • Πανάκι που να μην αφήνει χνούδια
  • Αλκοολούχο διάλυμα
  • Μια μικρή οδοντογλυφίδα

Αφού έχουμε αφαιρέσει την μεταλλική ψήκτρα την καθαρίζουμε από την παλιά πάστα με το ποτισμένο από αλκοολούχο διάλυμα πανάκι, αφαιρώντας όλα τα ξεραμένα υπολείμματα. Το ίδιο κάνουμε και στον επεξεργαστή πολύ προσεκτικά προσέχοντας να μην γρατζουνίσουμε την γυάλινη επιφάνειά του. Με την οδοντογλυφίδα μπορούμε να απομακρύνουμε τυχόν ξεραμένη πάστα που δε βγαίνει εύκολα.

Τελειώνοντας με τον καθαρισμό είμαστε έτοιμοι να βάλουμε την καινούρια πάστα μας. Με προσοχή απλώνουμε μια μικρή ποσότητα πάνω στον επεξεργαστή και αφου καλύψουμε όλη την επιφάνεια χωρίς να υπερχειλίζει αλλά και χωρίς να έχει λιγότερη ποσότητα απ’ ότι πρέπει, επανατοποθετούμε την μεταλλική ψήκτρα.

Για απορίες επικοινωνήστε μαζί μας!

SHARE