Η υπερβολική θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του υπολογιστή. Πότε όμως μπορείς να πεις με σιγουριά ότι το μηχάνημά σου έχει θέμα ή απλά έχει λίγη παραπάνω θερμοκρασία?

Η ιδανική θερμοκρασία είναι η όσο το δυνατόν χαμηλότερη, δηλαδή θερμοκρασία δωματίου. Ένας αρκετά ζεστός επεξεργαστής μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητα προβλήματα στο σύστημά μας αλλά και στον ίδιο. Οι περισσότεροι βέβαια επεξεργαστές πλέον έχουν μια δικλείδα ασφαλείας, η οποία αυτόματα τους απενεργοποιεί αν έχουν αυξήσει τη θερμοκρασία τους πάνω από το προκαθορισμένο όριο λειτουργίας που ορίζει ο κατασκευαστής.

Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά του επεξεργαστή σας και τη μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας στο  www.cpu-world.com. Γενικά μία καλή θερμοκρασία σε περίπτωση που δεν κάνουμε εξεζητημένα πράγματα είναι γύρω στους 40ο C. Καλό είναι να μην χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή σε μόνιμη κατάσταση άνω των 65ο C – 70ο C. Αυτό θα οδηγήσει γρήγορα σε κατάρρευση του συστήματός μας, καθώς βλάβη μπορεί να προκληθεί στον επεξεργαστή αλλά και σε άλλα μέρη, όπως η motherboard.

Καλό είναι να έχουμε εγκατεστημένο στον υπολογιστή μας ένα πρόγραμμα μέτρησης θερμοκρασίας όπως π.χ. το HWMonitor. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκτός από τη θερμοκρασία του επεξεργαστή, μας δείχνει όλα τα χαρακτηριστικά λειτουργίας (όπως θερμοκρασία, δυναμικό, συχνότητα ρολογιού) όλων των εξαρτημάτων, όπως κάρτα γραφικών, σκληρός δίσκος, κατάσταση μπαταρίας (σε laptop) και μητρική.

Και κάτι για να κλείσουμε. Δεν είναι απολύτως απαραίτητο να έχουμε στον επεξεργαστή κάποια ακριβή ψήκτρα, καθώς η εταιρία έχει σχεδιάσει τις ψύκτρες που έρχονται με τον επεξεργαστή ώστε να μην βρισκόμαστε εκτός των ορίων που πρέπει για τη σωστή λειτουργία. Βέβαια αν έχουμε αυξημένες απαιτήσεις από το σύστημά μας, καλό θα ήταν για να αισθανόμαστε και μια ασφάλεια και σιγουριά να αγοράζαμε μια άλλη ψήκτρα.

Επομένως τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε τον υπολογιστή μας σε καλή θερμοκρασία?

  • Τακτικός καθαρισμός
  • Αλλαγή θερμοαγώγιμης πάστας
  • Καλό σύστημα ψύξης
SHARE