Καλησπέρα φίλοι και φίλες users, σήμερα θα ήθελα να σας βοηθήσω με ένα πρόβλημα που ίσως έχετε αντιμετωπίσει ή ενδέχεται να αντιμετωπίσετε με το flash-άκι σας. Όπως γνωρίζετε το usb stick που έχετε είναι μνήμη τύπου flash όπως αυτή που θα βρείτε σε έναν solid state drive(ssd) δίσκο. Δε θα καθίσω να αναλύσω το τι είναι η μνήμη flash και τις διαφορές της με τη μνήμη ενος σκληρού δίσκου γιατί θέλω να επικεντρωθώ σε ένα σύνηθες πρόβλημα που συναντούν οι χρήστες με τα stickάκια τους.

Ποιό είναι αυτό; Σας έχει τύχει να έχετε ένα flashάκι μεγάλης χωρητικότητας(άνω των 4 GB), και να θέλετε να μεταφέρετε ένα αρχείο άνω των 4 GB αλλά να μη σας αφήνει(ενώ έχετε διαθέσιμο χώρο) προβάλλοντας κάποιο μήνυμα του τύπου: “There is not enough space on the driver” ; Ε, λοιπόν, αυτό οφείλεται στον τρόπο που είναι φορμαρισμένη η μνήμη flash στο stickάκι σας. Η μνήμη σας είναι φορμαρισμένη με το “fat32” πρωτόκολλο, το οποίο έχει ένα όριο στο μέγεθος ενός ξεχωριστού αρχείου που θέλετε να μεταφέρετε, να μην ξεπερνάει τα 4 GB. Θα μου πείτε πως γίνεται στην εποχή μας να υφίσταται κάτι τέτοιο. Απλά το πρωτόκολλο αυτο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται πίσω στο 1995 όπου κανείς τότε δε φανταζόταν οτι θα υπάρχουν αρχεία προς μεταφορά άνω των 4 GB, ή τουλάχιστον θα περίμεναν οτι με την πάροδο των χρόνων θα υπήρχε κάποιο νέο πρωτόκολλο που θα επέτρεπε μεταφορά μεγάλων αρχείων.

Πώς διορθώνεται; Απλά πρέπει να κάνετε ένα format στη flash μνήμη του usb stick σας με το πρωτόκολλο NTFS(χρησιμοποιείται και στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών σας), ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία.

Αφού τοποθετήσετε το stick σας σε μία θύρα, αρχικά αμοίξτε το και αδειάστε το απο ότι περιέχει μέσα διότι όταν κάνετε το format τα περιεχόμετα της μνήμης θα διαγραφούν.

Τώρα πηγαίνετε στο φάκελο του υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ στο drive που είναι το stickάκι σας και επιλέξτε “format“.

Επιλέξτε το “NTFS” ως File System και allocation unit size τα 4096 bytes. Αν σας δίνετε η επιλογή, διαλέξτε “quick format” για να γίνει ταχύτερα η διαδικασία όπως στην παρακάτω εικόνα

Πατώντας “Start” θα ξεκινήσει η διαδικασία αφού πρώτα σας προειδοποιήσει οτι τα περιεχόμενα της μνήμης θα διαγραφούν όπως σας ανέφερα νωρίτερα. Πλέον το flashάκι σας είναι έτοιμο και μπορείτε να μεταφέρετε ξεχωριστά αρχεία μεγάλης χωρητικότητας χωρίς κανένα πρόβλημα.