Καλησπέρα users,

Στο πρώτο μου άρθρο για το Pc Config θα ασχοληθούμε με τροφοδοτικά. Έχουμε λοιπόν μαζέψει ένα αξιοσέβαστο ποσό και ετοιμαζόμαστε να συνθέσουμε ένα desktop. Συνήθως το πρώτο πράγμα που σκεπτόμαστε είναι η κάρτα γραφικών(γιατί είμαστε και πολύ hardcore gamers χεχε) και το πόσα χρήματα μπορούμε να διαθέσουμε γι αυτήν. Μια όχι απαραίτητα κακή σκέψη διότι οι τιμές των καρτών διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή του συστήματος μας. Έτσι έχοντας στο μυαλό μας κάρτες γραφικών, επεξεργαστές καί μνήμη ξεχνάμε το πιο βασικό συστατικό, την τροφοδοσία.

Ένα μη επαρκές τροφοδοτικό ή μη ποιοτικό μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο σύστημά μας και να πάνε χαμένα και τα χρήματα μας φυσικά. Παρακάτω θα αναφέρω μερικά πραγματάκια που πρέπει να προσέξουμε στην αγορά νέου τροφοδοτικού. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν: 

Αρχικά πρέπει να ελέγξουμε πόση ισχύ(Watts) χρειάζεται το σύστημά μας. Καλό είναι να επιλέγουμε αρκετή ισχύ ώστε σε περίπτωση μελλοντικής αναβάθμισης να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Αυτό μπορεί να γίνει ελέγχοντας την ισχύ που καταναλώνει κάθε κομμάτι του hardware ξεχωριστά. Αφού αποφασίσουμε πόση ισχύ χρειαζόμαστε, αρχίζουμε να φιλτράρουμε τις επιλογές μας αποκλείοντας τροφοδοτικά από άγνωστες εταιρίες κατασκευής.

Το επόμενο που πρέπει να κοιτάξουμε έιναι η πιστοποίηση του τροφοδοτικού. Επιλέγουμε μόνο certified τροφοδοτικά 80+ . Τα πιστοποιημένα τροφοδοτικά χωρίζονται σε επιπλέον κατηγορίες bronze/silver/gold/platinum και ανάλογα διαμορφώνονται οι τιμές, παρόλα αυτά η bronze κατηγορία είναι επαρκής για ένα low-mid budget σύστημα. Πιστοποιημένα τροφοδοτικά μας παρέχουν και προστασία σε αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος.

Αυτά είναι τα κύρια συστατικά που πρέπει να προσέξουμε σε ένα τροφοδοτικό. Μπορούμε ακόμα να δώσουμε προσοχή σε χαρακτηριστικά όπως το voltage και τα rails ή ακόμα τα επίπεδα θορύβου του τροφοδοτικού αλλά και το αν το τροφοδοτικό μας θα είναι τύπου modular/semi-modular ή non modular(θέματα που θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο). Stay tuned!!!

SHARE