Street Fighter V. Βαρύς τίτλος και λέγοντας βαρύς εννοώ φυσικά οτι είναι ένας τίτλος με μεγάλη ιστορία, ένας τίτλος που διαμόρφωσε μια κατηγορία games από μόνος του, αυτή των fighting games αφού η σειρά SF ήταν αυτή που εισήγαγε το combo system στα fighting games(αν και αυτό έγινε τυχαία εδω που τα λέμε). Με το πρώτο SF να χρονολογείται περί το 1987 σε arcade μηχανήματα, “cult” ταινίες αργότερα βασισμένες στο SF(βλέπε Jean-Claude Van Damme) αλλά και ένα τεράστιο community σίγουρα αποτελεί έναν απο τους δημοφιλέστερους τίτλους ever. Προσωπικά έκανα την πρώτη μου γνωριμία με το SF μέσα σπό το γνωστό στους παλιούς “Μαμέ” αλλά και από τις καμπίνες που βρισκόντουσαν στο play room των πλοίων όταν πηγαίναμε διακοπές. Στην πορεία φυσικά κατέληξε να είναι μία από τις αγαπημένες μου σειρές video games αλλά κάπου το 2009 τα χαλάσαμε. Εκεί λοιπόν που είχε βγει το SF IV έδωσα και γω το βαλάντιο μου για να αποκτήσω το πολυπόθητο. Πολύ ωραίο game με πολλά θετικά τότε(δε θα τα αναλύσω τώρα) αλλά με “λίγο” casting. Οι χαρακτήρες που έδινε ήταν ελάχιστοι οπότε και το replayability μικρό(ειδικά αν δεν ενδιαφέρεσαι για online). Μετά αρχίσαν τα “ωραία” της Capcom. Super SFIV, Ultra SFIV και συνεχόμενα dlc που απαιτούσαν χρήματα για να παίξεις με μερικούς ακόμα χαρακτήρες το παιχνίδι που είχες αγοράσει από το 2009. Με λίγα λόγια προσπαθούσε η Capcom να βγάλει από τη μύγα ξίγκι για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούσε. Ας τα αφήσουμε όμως αυτά, ανήκουν στο παρελθόν, ένα νέο SF βγήκε και θα προσπαθήσω να σας το παρουσιάσω όσο πιο αντικειμενικά γίνεται. 

Ο κόσμος του Street Fighter απο το Gamesradar

   Αρχικά να πούμε οτι το παιχνίδι ξεκινά με ένα ωραίο tutorial στο οποίο βλέπουμε τον δάσκαλο Gouken να δίνει συμβουλές σε Ryu και Ken και στην πορεία ακολουθεί ένας μικρός αγώνας μεταξύ ryu, ken με τον παίχτη να αναλαμβάνει το ρόλο του ryu και να μαθαίνει απο την αρχή τους βασικούς χειρισμούς του παιχνιδιού οπότε ακόμα και για κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με παλαιότερο παιχνίδι της σειράς δε χρειάζεται να ανησυχεί, μέσα απο αυτο το tutorial θα μάθει οτι του χρειάζεται για να ξεκινήσει η Street Fighter εμπειρία του(βασικές επιθέσεις, βασικές άμυνες και κάποια νέα στοιχεία του gameplay που θα αναλύσουμε στην πορεία). Τελειώνει, λοιπόν, το tutorial και μπαίνουμε στο αρχικό μενού αφού κάνουμε το login μας. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα να παίξουμε σε offline mode αν επιλέξουμε να μην κάνουμε login. Εδώ να πούμε ότι αν επιλέξει ο παίκτης να παίξει σε offline mode, όποια πρόοδο και να κάνει στο παιχνίδι κερδίζοντας fight money(in game currency) εν τέλει χάνεται. 

  Το πρώτο πράγμα που μας κέντρισε το ενδιαφέρον δεν ήταν άλλο απο το story mode. Εκει, λοιπόν, αναλαμβάνει ο παίκτης το ρόλο ενός απο τους χαρακτήρες του ροστερ και ξεκινά το story mode το οποίο περιλαμβάνει μερικούς αδιάφορους διαλόγους τους οποίους απλά θέλεις να περάσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να δεις που θα καταλήξει. Για να μην πολυλογούμε ανάμεσα στους διαλόγους γίνονται και 2-5 battles(ανάλογα το χαρακτήρα που έχετε επιλέξει), του ενός γύρου με επίπεδο δυσκολίας απαράδεκτο(αν έβαζα τη γιαγιά μου να παίξει με το ένα χέρι μπορεί και να κέρδιζε), χωρίς καμία δυνατότητα αλλαγής του. Αυτό λοιπόν ήταν το story mode. Όσον αφορά το ροστερ του Street Fighter V έχουμε κάποιους παλιούς και κλασσικούς χαρακτήρες όπως τους Ryu, Ken, Chun-Li, Cammy, Vega, M. Bison, Zangief και Dhalsim ενω έχουν επιστρέψει χαρακτήρες όπως Karin, Nash. R.Mika και Birdie. Φυσικά έχουμε και μερικές νέες προσθήκες όπως F.A.N.G, Rashid(μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον), Laura και Necalli.

Rashid και F.A.N.G σε δράση

   Μμμμ κάτι λείπει όμως ε; Μπορείτε να το βρείτε; και ναι λείπει το arcade mode. Όχι δε σας κοροϊδεύω καθόλου, το arcade mode, το πιο κλασσικό mode της σειράς SF απουσιάζει από το εν λόγω game. Ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω το λόγο, ίσως να γίνει κι αυτό διαθέσιμο αργότερα μέσω κάποιου dlc(πονηρούλα Capcom). Παραλείποντας, λοιπόν, το ατόπημα αυτό της εταιρίας πάμε παρακάτω στο survival mode. Αν και εκεί συναντήσαμε αρνητικά(αγώνες 1 γύρου χωρις δυνατότητα αλλαγής), έχουμε να πούμε ότι υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον σε αυτό το mode αφού μετά το τέλος κάθε αγώνα μπορούμε να ξοδέψουμε πόντους που κερδίσαμε για να αυξήσουμε την ενέργεια μας, να γεμίσουμε την ειδική μπάρα μας κ.α. Ωστόσο το μοτίβο είναι το ίδιο και καταντάει εύκολα κουραστικό. Το training mode και το versus απέναντι σε κάποιον φίλο σας, συμπληρώνουν το offline mode. Όσον αφορά το gameplay τώρα εκτός των γνωστών που προαναφέραμε, έχουμε και πάλι την EX bar που είναι για special moves αλλά και για την critical art του χαρακτήρα μας. Επίσης έχουμε και κάτι από τα παλιά, τη stun bar, η οποία αν γεμίσει stun-άρουμε και τρώμε ξύλο χωρίς πολλά περιθώρια αντίστασης. Κάτι καινούργιο που θα παρατηρήσετε είναι το V-System που μοιάζει με την ultra bar που ξέραμε αφού γεμίζει όταν τρώμε ξύλο. Το V-system μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως V-Skill και είναι διαφορετικό για κάθε χαρακτήρα, είτε ως V-Revearsal είτε ως V-Trigger.

   Ας πάμε τώρα όμως στο online κομμάτι που αποτελεί και το 99.9 % του τίτλου. Παίζοντας online αγώνες μπορούμε να κερδίσουμε fight money που προαναφέραμε για να αγοράσουμε στολές ή μελλοντικά dlc(ναι σίγουρα θα παίξουμε απο το πρωί ως το βράδυ για κανά χρόνο για να αγοράσουμε ένα dlc ή μερικά costumes). Φυσικά παράλληλα υπάρχει και το Zenny(currency) το οποίο αγοράζεται με πραγματικά χρήματα ώστε να κάνουμε τις in game αγορές μας. Το παιχνίδι ολοκληρώνουν τα όμορφα γραφικά στα σκηνικά αλλά και στους χαρακτήρες και ο background ήχος του.

Οι μεγάλοι θα τη θυμούνται για πάντα

   Αυτό που θέλω να πω εδώ και καιρό, και η Capcom είναι η τυχερή που μου δίνει το πάτημα, είναι οτι ως gamers έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης για τα προϊόντα των εταιριών. Όταν δηλαδή βλέπουμε ότι αναπαράγουν επανηλλειμένα αναμασημένη τροφή και εμείς συνεχίζουμε να τους χαρίζουμε τα χρήματα μας χωρίς λογική τότε και αυτοί θα συνεχίσουν τη δουλειά τους ακάθεκτοι. Οπότε φίλε gamer την επόμενη φορά που θα είσαι έτοιμος να δώσεις τα χρήματα σου για κάτι που έχεις ξαναπαίξει σκέψου το ξανά ή τουλάχιστον μην κατηγορείς την Capcom και την κάθε Capcom μετά που σου έφαγε τα χρήματα. Υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι τίτλοι που αξίζουν περισσότερη προσοχή απο τους φίλους των games σε σχέση με πολλούς νέους ακριβοπληρωμένους τίτλους. Αυτά. Καλό παιχνίδι εύχομαι σε όλους. 

Ελάχιστες απαιτήσεις

core i3-4160 3.6 GHz/FX 6300, GeForce GTX 480/Radeon HD 5870, 6 GB RAM

Προτεινόμενες

core i5-4690K 3.5 GHz/FX 8350, GeForce GTX 960/Radeon R9 380, 8 GB RAM

Το τρέξαμε σε:

amd phexom II x4 965 3.4 GHz, Radeon HD 6950 2GB, 8 GB RAM

Σε ανάλυση 1920*1080 και τα settings στο full δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα

Θετικά

  • Οι νέοι χαρακτήρες
  • Γραφικά/Ήχος
  • V-System
  • Online mode

​Αρνηρικά

  • Σχεδόν παντελής έλλειψη offline mode
  • Λίγοι χαρακτήρες
  • Άλλο ένα SF IV σε στεροειδή

Τελική βαθμολογία: 7/10